Om oss

Hur kan du bli en bättre hundägare?

Att äga en hund innebär ett livslångt åtagande. Man har ett ansvar och i detta ligger det att hunden ges bästa möjliga förutsättningar till ett bra liv. Ett liv fullt av glädje, utmaningar, trygghet, motion och massor av kärlek. Hundar är sällskapsdjur, men de är även individualister.

Lite beroende på vilken ras man har så blir också förutsättningarna olika. Vissa hundar kräver mer av dig som ägare än andra. En del hundar klarar sig ganska bra med några dagliga promenader runt kvarteret, detta medan andra måste ha mer frihet och där promenaderna gärna får vara både längre och gå i ett högre tempo. Detta gör att en person som planerar att skaffa hund också måste fundera lite kring hur det egna livet ser ut.

Tyvärr kan man se att många tar förhastade beslut. Man väljer en hund baserat på utseendet snarare än på vilka behov hunden har – och vad man själv egentligen kan erbjuda. Det är inte rimligt att skaffa en större hund som behöver motion en masse om man lever i en liten lägenhet mitt inne i Stockholms innerstad.

Hur många hundar hamnar i kläm?

Det som man säkerligen kommer att se i spåren av Corona är att annonser på Blocket kommer att öka väldigt mycket. Annonser där hundar säljs eller bortskänkes av familjer som insett att de inte kan erbjuda de förutsättningar som hunden i fråga behöver. Redan nu ser man att köptrycket är enormt. Valpar som tidigare – för något år sedan – kostade 10.000 kronor kan idag säljas för det dubbla priset, och ibland högre än så.

Anledningen till detta är att många idag jobbar hemifrån och att det just nu passar utmärkt med lite sällskap. Man skaffar hund för stunden – men utan en tanke på vad framtiden har i sitt sköte. Hur blir det när chefen kräver att alla ska infinna sig på kontoret? Vad händer när tonåringens gymnasium öppnar igen? Vad sker när den normala vardagen så sakteliga börjar rulla igång? Många hundar kommer, tyvärr, att hamna i kläm i denna fråga.

Vi ska titta närmare på olika raser, se till respektive sådanas behov och gå igenom vad du som framtida ägare kan förvänta dig. Kort och gott: vi vill att du ska välja en hund som passar dig – och vi vill samtidigt avskräcka folk från att skaffa folk om man inte har rätt saker, rätt miljö och rätt inställning att skaffa hund. En hund är en investering för livet. Inte för en kortare period.